Reglectie

Zelfreflectie

Bewustworden van (onderliggende) patronen.

Loop je ergens tegen aan? Misschien loop je tegen iets aan wat zich steeds herhaalt. Voor je het weet ben je jaren verder en gebeuren dezelfde dingen weer of trek je weer een zelfde soort mensen aan. Patronen die zich herhalen kunnen hardnekkig zijn en je zelfbeeld aantasten. Je kan aan jezelf gaan twijfelen of erger nog in een depressie raken.

Laat je niet gek maken door je mind!

Laat je niet gek maken door je mind!

Malende gedachten in je hoofd die de hele dag allerlei praatjes houden in je hoofd.

Je kan je eigen verhalen gaan maken. Verhalen die totaal niet waar zijn, verhalen die mogelijk waar zouden kunnen worden en tegelijkertijd helemaal niet.

Hebben we daar niet allemaal wel eens last van?

Klankborden met een persoon die je vertrouwd

Het kan hierbij van groot belang zijn om met iemand te klankborden waar je tegenaan loopt, zeker als het een patroon is wat zich herhaalt. Probeer hier eerst inzicht in te krijgen, want daar begint het mee.  Zo had ik zelf onlangs ook een patroon bij mezelf ontdekt waar ik al jaren tegenaan loop. Door er over te praten kwam ik tot inzicht dat het mijn mindset is. Dat mijn uitdaging ligt om niet bang te zijn en het los te laten. Hiervoor had ik al een tijdje zitten malen en denken, wat veel energie heeft gekost en een aantal uren slaap.

Het is echt niet nodig om in je eentje met dingen te blijven zitten. Vaak vinden wij van onszelf dat we alles zelf moeten oplossen of doen. Je kan het misschien zwak vinden van jezelf. Mijn moeder zei bijvoorbeeld vroeger tegen mij ‘zorg dat je altijd je eigen problemen oplost.’ Wel begrijpelijk dat zij dit van haar moeder had geleerd, aangezien mijn oma, de moeder van mijn moeder in de oorlog er met vijf kinderen alleen voor kwam te staan en ook haar eigen problemen moest oplossen. Zo had ze het heel arm en vernaaide ze de kleding van de soldaten tot kleding voor haar kinderen. Dat is er met de paplepel in gegoten. Het is ook een teken van kracht! Nu leven we gelukkig in een andere tijd en zijn er diverse mogelijkheden tot het oplossen van problemen. Het is ook een teken van kracht als je om hulp of steun durft te vragen vanuit je netwerk, kennissen of vrienden of familie.

nu even ophouden met maar doorgaan

Wat je ook dwarszit of waar je ook tegenaan loopt blijf er niet mee zitten en zorg dat je gaat inzien dat het oplosbaar is en wel mee valt dus maak het vooral niet erger dan het is. Maak van een mug geen olifant!  Loslaten is belangrijk nadat je het kan. Het klinkt eenvoudiger dan het is. Het heeft vooral met je mindset te maken en met oude ervaringen die je gevormd hebben. Vaak kun je er niets aan doen, het overkomt je gewoon. Keur jezelf daarom ook niet af. Het is okee, het mag er zijn. Het verzet er tegen is vaak het probleem.

Loslaten in mijn beleving kun je pas als je door middel van zelfonderzoek tot een bepaald inzicht bent gekomen wat er voor zorgt dat je het ook echt los kan laten, zodanig dat je het naast je neer kan leggen en dat je lekker kan slapen.

Ik wens een ieder ‘piece of mind’ en laat hieronder een reactie achter!

Leave a Reply

Together we can create a peaceful and healthy world! Feel Good, Perform Better!