Verlangen

Verlangen is de kaars, angst de vlam

De weg naar Transformatie

Het lijkt wel alsof de enige manier om bevrediging of vervulling te zoeken ligt in een eindeloos verlangen.

Behoeften kunnen heel dwingend zijn. We hebben voortdurend behoefte aan wat ons kan bevredigen. Ons ego,  onze gedachten,  onze gevoelens en onze zintuigen. Vaak veroorzaakt ons gebrek aan zelfvertrouwen een behoefte aan steun of aanmoediging – van vrienden, materiele zaken en voorwerpen of intellectuele beschouwingen.

Een van de moeilijkste hanteerbare emotie is angst.

Op het niveau van bewust zijn kan angst je uit balans halen en ook onze natuurlijke, haast meditatieve openheid verstoren. Hierdoor laten we kansen en gunstige gelegenheden voorbij gaan; angst jaagt ons voort en maakt ons verdeeld; angst  creëert verwarring en ontevredenheid en zelfs scheidingen.

Hoe ons leven er ook uiziet, op dieper, meer subtieler bewustzijnsniveau zijn er altijd problemen.

Zodra er een opgelost is, ontstaan er weer nieuwe frustraties of worden we weer ontevreden. Omdat de onderliggende oorzaken niet worden opgelost, blijven zich steeds dezelfde problemen of patronen voordoen en herhalen zich steeds.

Hoe meer we ons verzetten tegen de frustraties en ontevredenheid, hoe meer we er van krijgen.

Het lijkt alsof de negativiteit sterker wordt. Vanuit die negativiteit vormen zich nieuwe patronen. We zullen eerst moeten inzien dat bewustzijn alleen maar een verzameling is van onze eigen patronen zijn die voor ons ‘gewoon’ geworden zijn. Daarnaast zien wij de wereld door onze eigen bril. Hoe wij de wereld zien en ervaren is altijd vanuit onze eigen perceptie. Het is belangrijk dat we niet verstrengelt raken in onze eigen gedachten en percepties. Hoe hardnekkig en gefixeerd ze er ook uitzien, ze zijn niet ondoordringbaaar of substantieel – we kunnen ze veranderen en reorganiseren.

Alert zijn in plaats van jezelf verliezen!

Als we alert zijn in plaats van onszelf te verliezen in conflicten en te zwelgen in zelf beschuldigingen en ellende, kunnen we snel en moeiteloos onze moeilijkheden doorzien en negatieve energie in positieve omzetten. Dit vergt enig oefening. Oefenen in alert zijn, je bewust te worden, leren dat wanneer je emotioneel wordt;  je gedachten te onderzoeken.

Je krijgt inzicht, alles wordt helder en zo kun je sneller destructieve situaties aanpakken en veranderen. En er komt een innerlijke rust en vrede diep van binnen in ons. Het wordt licht in het donker.

Toch is onze rusteloosheid en ervaring van ongelukkig zijn en onze emotionele problemen onderdeel van ons leerproces.

leerproces

Belangrijk is dat je je er van bewust bent. Als je niet bewust bent en niet beseft dat wij dit ervaren, zit je als een bij gevangen in een jampot; rusteloos in het rond gaand, zonder ontsnappingsmogelijkheid. Door bewust te zijn kunnen we sensitief worden voor onze emoties terwijl ze ontstaan, endaardoor beginnen we onze patronen en onze gehechtheid eraan te doorbreken.

Angst veroorzaakt, bewust of onbewust, veel van onze problemen en daarom is het belangrijk om er mee af te rekenen direct op het moment dat ze ontstaan in je gedachten.

Belangrijk is om een activiteit te vinden waarin je je volledig in een ontspannen toestand alert kan zijn. Meditatie noemt men wel de kunst van het niets doen. Daardoor kunnen we alert worden en bewust maken wat onbewust speelt. Zo leren we emoties beheersen in plaats van er voor weg te lopen en ze te ontvluchten en kunnen we er direct aan werken. Onze gespannenheid en blokkades verminderen vanzelf en we kunnen meer genieten van het leven.

Bron: Angst transformeren en leven in evenwicht

Leave a Reply

Together we can create a peaceful and healthy world! Feel Good, Perform Better!