Echt Eten

De ECHT eten revolutie

De ECHT eten Revolutie

In deze blog heb ik de nieuwe voedingsregels geschreven en is er een ECHT eten revolutie gaande en heb mij laten inspireren door Mark Bittman. Ik was samen met mijn kinderen in februari dit jaar in Amerika, waar ik diverse inspirerende boeken en tijdschriften kocht. Zo kocht ik een boekje ‘Preventie; de 100 beste ‘clean’ foods en ‘eet ECHT eten en ga nooit meer op dieet.’ Titels die mij zeer aanspreken en die aansluiten bij mijn visie op voeding. Overal waar ik kom laat ik mij inspireren en het is mijn passie dit te delen met de mensen die zich graag laten inspireren!

Regel 1:

 • 1: Kook ECHT eten. Koken is nog altijd gezonder dan niet koken. Studie tonen aan dat zelfbereide maaltijden bevatten minder calorieën dan wanneer je uit gaat eten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zeker als je een diepvries hebt. Bijna alles wat je kookt is beter van kwaliteit en bevat meer voedingsstoffen.
 • 2. Het is ook goedkoper om te koken dan om niet te koken. Voor nog geen tien euro kook je en maaltijd met kop, aardappels en salade voor 4 personen. Zo zijn er nog veel meer maaltijden die je kunt bereiden voor die prijs. Omdat je het niet doet betekent het nog niet dat het niet mogelijk is. Het is een kwestie van prioriteiten stellen.
 • 3. Koken geeft je controle gevoel. Je weet wat je eet en wat er in zit want je hebt het zelf klaargemaakt. Je weet dus ook wat je in je mond stopt en wat er in je lichaam terecht komt. Ga weer meer zelf koken en je komt weer terug in de ‘drivers seat.’ Zoek recepten op die simpel gezond zijn en snel klaar te maken. En als je dan een keer echt niet kan koken, kies dan voor de gezonde versmaaltijden van &Samhoud, verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Regel 2:

 • 1. Koop het beste voedsel wat je kan kopen in de (natuur) winkel. Zoals ik al eerder in een van mijn blogs geschreven heb, de meest interessante afdeling in de supermarkt is verse groente en fruit afdeling. In de bestseller ‘eating on the wild side.’
 • 2. Koop tomaten, vooral de kleine tomaatjes- de cherry, kunnen tien keer meer het cholesterol verlagen.
 • 3. Kies hele wortelen. Schraap ze liever schoon dan dat je dat met de dunschiller zou doen. In de kleine gewassen worteltjes zitten veel minder voedingsstoffen.
 • 4.Doe een verse spinaziebladen door de salade en koop sowieso een hele krop sla en gebruik dagelijks de bladen voor je salade.
 • 5. Zie de artisjokken niet over het hoofd! Ze zijn rijker dan antioxidanten dan de meeste andere groenten. Zelfs meer dan broccoli, aubergine en rode pepers.Bij voorkeur verse Artisjokken.
 • 6. Vergeet je citrus voorraad niet. Sinaasappels, citroenen en limoenen.
 • 7. Als het zwart, blauw, rood of paars is; gewoon kopen.
 • 8. Koop kleine hoeveelheden kruiden en specerijen en bewaar ze in een koele, donkere plaats.

Regel 3:

 • Eet je bacterie. Dr. Weil raadt aan om yogurt en zuurkool in ieder geval op je boodschappen lijst neer te zetten.

Regel 4:

 • Eet minder vlees. Probeer eens maaltijd vervangers ook al ben je niet vegetarisch. Je zult merken dat het lekker is en een stuk lichter en gezonder. Wel goed opletten wat je koopt. Bij voorkeur in de natuurwinkel, dat scheelt je verpakkingen lezen. Is iets duurder maar scheelt op de lange termijn aanzienlijk in de gezondheidskosten, aldus dr. Moolenburg uit Haarlem in een lezing die ik onlangs bijwoonde.

Regel 5:

 • Mensen gaan zich uiteindelijk realiseren dat wat goed is voor je gezondheid ook goed is voor de lijn. Dit wordt door vele experts op gebied van  ‘jojo’en’ gezegd en daar sluit ik mij volledig bij aan. Deze golf van ‘balanced eating’ is de eerste rationele en functionele methode en manier van aanpak. Neem bijvoorbeeld het Mediterraanse ‘dieet’ wat geen dieet te noemen is maar meer een ‘manier van eten voor leven.’ Groenten, olijf olie, vis en wijn kunnen bijdragen aan een gezonde leefstijl voor een leven lang fit. Niet alleen goed voor de gezondheid, het houdt ook miljoenen mensen slank.
 • Hier zijn wat gezonde gewoonten:
 • 1. Begin je dag met een proteïne rijk ontbijt.
 • 2. Een half uur per dag bewegen, neem bijvoorbeeld altijd de trap in plaats van de lift of roltrap.
 • 3. Eet altijd iets groens (en idealiter iets van het seizoen) bij elke lunch en diner. Het hebben van goede eet gewoonten betekent dat je in principe  alles kan eten- zonder calorieën te tellen.
 • 4. Hier een belangrijke voor wat mij betreft; Voel je nooit schuldig voor je keuze die je maakt als je iets lekker vindt. Geniet van het eten wat je lekker vindt. Zo koos ik gisteren avond pure chocolade ijs met een heerlijke caramel saus. Ik genoot optimaal en stond volledig achter deze keuze. Heerlijk!

Regel 6:

 • Ga back to the basics. Founders van de ECHT eten revolutie delen hun simpele- maar echt grote- ideeën.
  Peter Hoffman: Chef en eigenaar van een terug naar de 40 restaurant in New York City; een pionier. “Het koken van ECHT eten en het ook presenteren dat het er ook naturel uit blijft zien- heel dicht bij zoals het oorspronkelijk er uit ziet- precies zoals het in de natuur groeit. Als je het eten bewerkt, laat je mensen niet de bron en oorsprong ervaren van het voedsel, net als dat het industrieel bewerkt is of gemanipuleerd. Ik denk dat als chefs zijnde wij deze trend zullen voortzetten om altijd de mensen het eten te kunnen laten herkennen. Dit is wat ik wil stimuleren en bijdragen.”

Marion Nestlé, professor voor beleid in eerlijk eten:

“Het is misschien een oud idee maar het werkt nog steeds: Gebruik goede ingrediënten en alles zal goed smaken.”

Tot slot een tip voor een ECHT eten restaurant in Nederland, namelijk in Hoofddorp genaamd: ‘Vork en Mes.’ Een van mijn favoriete plekken om heen te gaan en het eten is er echt ECHT! Eigenaar en chef kok Jonathan Karpatios heeft zelf een (kook) boek geschreven genaamd: ‘ECHT eten.’

Het kook boek van Johanthan ECHT eten

Het kook boek van Johanthan ECHT eten

Met vitale groet,

handtekening1

‘Feel Good, Perform Better!’

Leave a Reply

Together we can create a peaceful and healthy world! Feel Good, Perform Better!