Schermafbeelding 2013 03 24 Om 00.25.56

Mijn nieuwe column: Controle over stress

Kristel van Wingerden Download de Column PDF

Controle over stress!

Mijn passie is inspireren. Dit doe ik onder andere door “Feel good” columns te schrijven voor ondernemers. Terwijl ik dit stukje schrijf, word ik dus afgeleid door de gedachte dat ik ook nog iemand moet bellen. Daar gaat deze column over! ‘Mind focus’ ofwel ‘concentratie’. Je niet laten afleiden door bijgedachten over bijvoorbeeld relatieperikelen, schuldgevoelens over gisteren of zorgen voor morgen. Tijd is onze meest kostbare bron. ‘Time management’ is daarom belangrijk! De tijd gaat haar eigen weg. Jij kunt de tijd niet vertragen of versnellen. Wat wel kan, is je perceptie over tijd te veranderen. Stel, je dreigt in tijdnood te raken. Het is de gedachte die je het gevoel geeft dat je in tijdnood komt en niet de tijd zelf. Je gedachte over tijdnood creëert de onrust, wat kan leiden tot het ontstaan van stress. Op zich is stress geen probleem, we hebben allemaal te maken met verandering, we kennen allemaal bedreigingen en we maken allemaal lastige situaties mee. Stress is dan een beschermingsmechanisme dat ervoor zorgt dat we onszelf in veiligheid brengen. Stress zorgt er ook voor dat we alert blijven, hetgeen tot betere prestaties leidt. Het leren beheersen van stress zal ons functioneren vergroten en ons welzijn bevorderen.

Positieve Mentale Houding

Stresscontrole begint en eindigt met een ‘”Positieve Mentale Houding’. Met de juiste mentale houding is de kans op succes het grootst. We hebben echter allemaal wel eens momenten dat we niet de juiste mentale houding hebben, we voelen ons niet goed, we zijn negatief of ongeduldig. Wanneer je op zulke momenten dingen moet doen die absoluut prioriteit hebben dan heb je uiteraard geen keus. Als het echter dingen zijn die geen hoge prioriteit hebben:Laat het dan!’ Wacht tot het moment dat je de juiste ‘Mentale houding’ ofwel ‘Mind set’ hebt aangenomen.

Een voorbeeld: Je bent gestrest omdat je iets hebt uit te spreken met een collega, maar je hebt de indruk dat hij of zij jou ontloopt. Je bent geïrriteerd omdat je aanneemt dat hij of zij iets te verbergen heeft, maar is dat wel zo? Benader je hem of haar niet te negatief omdat jijzelf met je verkeerde been uit bed bent gestapt. Weet je het wel zeker? Wanneer dat niet zo is, zou het zomaar kunnen dat je vanuit een onjuiste ‘Mind set’ dingen zegt, schrijft of doet, hetgeen onnodige stress zou hebben veroorzaakt. De (werk-)relatie zou hierdoor flink  beschadigd kunnen zijn. Wat zou er gebeurd zijn als je had gewacht? Wat als je op een ander moment had gereageerd vanuit een positieve mentale houding? Dan had het heel anders kunnen lopen!

Feel Good, Perform Better!

Handel daarom nooit vanuit een negatief gevoel, maar vanuit een ‘Positieve Mentale Houding’. Neem op momenten dat je niet lekker in je vel zit, geen belangrijke beslissingen.. Als je hierin slaagt, verdubbelen je kansen op succes en zal de stress afnemen. Mocht het dan toch nog anders lopen, is het een kwestie van accepteren.

Enkele tips om weerbaarder te worden voor stress:

Besef dat alles tijdelijk is en weer voorbij gaat                                                               

Concentreer je op je ademhaling

Probeer negatieve gedachten te vervangen door positieve gedachten

Werk 40 tot 50 minuten heel geconcentreerd en focus op je werk. Daarna kun je even een pauze nemen en eventueel je hele social media checken.

Beweeg! Doe een sport wat je echt leuk vindt en doe het regelmatig.

Probeer zoveel mogelijk te leven in het nu en bewust de momenten te beleven en ervaren.

Kijk eens of je hier iets mee kan doen de komende tijd. Al is het een tip per dag, plak bijvoorbeeld een geel notitiebriefje op je bureau om je aan je ademhaling te herinneren. Of wordt je bewust van je destructieve gedachten en probeer ze dan meteen om te buigen naar een constructieve gedachte en schrijf ze eens op!

Wanneer je lekker in je vel zit, zowel emotioneel, fysiek als mentaal dan presteer je het best en ben je ook nog eens op zijn best voor je omgeving. Mijn visie is dat wanneer je het op grotere schaal bekijkt, je er dan ook aan bijdraagt om de wereld er een stukje mooier en gezonder uit te laten zien.

Kristel van Wingerden

Feel Good Coach

Leave a Reply

Together we can create a peaceful and healthy world! Feel Good, Perform Better!