Zelfkennis als weg naar vervulling

Ons lijden loslaten is het zwaarste karwei dat we ooit te doen krijgen. Heel worden betekent onszelf op een nieuwe manier ontmoeten – in de prille frisheid van ieder moment, waar alles mogelijk is en niets bij het oude hoeft te blijven.

Stephen Levine, Healing into Life and Death

Voor werkelijke verandering is ook integratie nodig

Accepteren, liefhebben en erkennen van de persoon die wij zijn, compleet met alles wat er in onszelf nog begraven ligt.

Door te accepteren wat we tegen komen en ontdekken, kunnen we een begin maken met heel worden. We zijn helend bezig als we gaan zien welke rol we spelen in onze eigen gezondheidstoestand, als we gaan zien wat we moeten doen om boven onze beperkingen uit te komen, en als we de veranderingen die door dat inzicht plaatsvinden in onszelf weten te integreren; met andere woorden, wanneer we alle aspecten van ons zijn doordringen met ons gewaarzijn en onze liefde. De geneeskunde blijft hierin een zeer belangrijke rol voorbehouden; het gaat erom dat er een zo totaal mogelijk helingsproces plaatsvindt en daarvoor moeten we kunnen kiezen uit alle methoden – op medisch gebied en anderszinds – die er is. Ik geloof in en en.

Integratie kan op veel verschillende manieren gebeuren: door meditate, visualisatie, counseling, lichaamswerk en beweging of door het doormaken van een ernstige ziekte.

Van Tarthang Tulku, een befaamd leraar uit de Nyingma traditie van het Tibetaans Boeddhisme kunnen we leren dat de meeste van onze ‘problemen’ als verwarring en spanning, veroorzaakt worden door subtiele gedachtepatronen en gevoelens van isolement.

Zelfkennis is de weg naar vervulling

In onze verhoudig tot anderen helpt het ons onze hele voorraad gezonde energie in te zetten voor leven en werk. Een vraag kan overweldigend en alles-omvattend zijn: “Wat wil ik met mijn leven?” Of ze kan klein en alledaags zijn: “Wat zal ik vandaag aandoen?” De dieperliggende vraag ontdekt: “Wat is die onrust die me weerhoudt van de beslissing wat ik moet aantrekken? Waar ben ik bang voor, voor wat of voor wie? Dit voorbeeld maakt duidelijk dat jezelf iets afvragen geen eenvoudige zaak is, niet wanneer we een werkelijk levend antwoord willen hebben, een antwoord dat voortkomt uit onze werkelijke zelf.

Soms onthult een vraag niet een werkelijke maar een ingebeeld probleem. Waarom lig ik zondagavonds uren wakker, uit angst dat ik me zal verslapen en maandagochtend niet op tijd op mijn werk zal zijn? Ik sta op en ik kom bijna nooit te laat op mijn werk.

Deze vijf stappen kunnen bijdragen aan jouw geluk:

1. Leef in het moment.

2. Onderzoek je eigen gedachten, in het bijzonder als je emotioneel wordt.

3. Wees dankbaar voor tenminste een ding per dag en elke dag.

4. Het is beter om lief te hebben dan gelijk te hebben

5. Anderen helpen bij elke kans die je hiervoor krijgt.

Wat zijn de stappen die jij naleeft en bijdragen aan jouw geluk?

Bronnen: gezondheid en de eenheid van lichaam en geest.

Positief reageren van Tijl.

Leven in evenwicht van Tarthang Tulku

Leave a Reply

Together we can create a peaceful and healthy world! Feel Good, Perform Better!