Attitude

Nog mooier, leuker en beter, maar niet voor mijn buren!

Nog leuker, mooier en beter…

Zijn we niet allemaal wel eens, of wat vaker op zoek naar hoe we het nog leuker, mooier en beter kunnen maken? Je gaat bewust of onbewust vergelijken met anderen en wat anderen denken te doen en hebben. Een mooiere auto, mooiere vriendin of vriend, een groter huis, beter inkomen, betere sex, leukere vrienden, betere locaties om te eten, mooiere spullen voor in huis en ga zo maar door. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik naar enkele van deze dingen niet op zoek ben. Je wilt toch ook vooruit in je leven! Punt is dat het vaak korte termijn geluk is.

Na het kopen van een groter huis, voel je je na ongeveer twee jaar weer precies het zelfde als voorheen in je kleinere huis. Ik hoor je denken: ‘Ja en dan mooi wel in een groter huis!’ Klopt en dat is juist ook heel fijn en je van harte gegund, alleen jouw persoonlijke geluk van binnen heeft daar niets aan veranderd. Je had ook dat gevoel kunnen hebben in je oude huis. Dat je dat beseft. Met het winnen van de lotto, voel je je al veel eerder dan twee jaar weer het zelfde als voorheen. Daarom verliezen mensen hetzelfde kapitaal ook vaak weer of raken ze zelfs na het winnen van zoveel geld in de schulden. Uiteraard kan dit ook tal van andere oorzaken hebben.

Als je eenmaal in een groter huis woont, heb je daar in het begin een heerlijk en fijn gevoel van. Volgens Deepak Chopra, arts en expert op het gebied van geluk voel je je na twee jaar weer exact hetzelfde als in je vorige huis. Ik Zelf heb nog niet zolang geleden in een eigen vrijstaand huis gewoond en heb me er nooit echt gelukkig in gevoeld, dat kan dus ook. Dit had met persoonlijke omstandigheden te maken.

Begrijp me goed, ik zeg hier niet dat je geen dromen en wensen mag hebben, juist wel! Verwacht alleen niet dat het geluk in materiële zaken zit of dat je pas echt gelukkig wordt na het hebben van bezit, het bereiken van je ideale gewicht of wat voor fysiek doel dan ook.

Het geluk zit in jezelf. Als je daar achter bent kun je pas echt genieten van je prestaties en bezittingen! Dan ben je in balans.

Je bent in balans als je fysiek, mentaal en emotioneel lekker in je vel zit.

Het winnen van de loterij maakt dus niet echt gelukkig en het vergaren van veel geld en status, wat vaak ten koste kan gaan van veel ook niet. Het kan er wel toe bijdragen als je beseft dat het ware geluk ergens anders zit.  Zo heeft dr. Deepak Chopra ook gezegd: ‘werkelijk gelukkig zijn ontstaat door een verschil te maken voor je medemens door je talenten volledig te kunnen benutten. Mocht je hier meer over willen weten, raad ik je zijn boeken en dvd’s van harte aan. De dvd “the happiness prescription” is fantastisch. Ik ben zelf meer een beeld denker en kijk dan ook graag dvd’s. Ik doe beide maar als het boek verfilmd is gaat daar mijn voorkeur naar uit.

Richard Branson vind ik een absoluut voorbeeld van het ontwikkelen van je volledige potentieel. Zo zegt hij in een van zijn inspirerende quotes:

Entrepreneurship isn’t selling things –  it’s finding innovative way’s to improve people’s life’s.

Deze man heeft werkelijk alles bereikt wat je maar kan bereiken en heeft alle recht van spreken over het bereiken van succes. Dus mocht je een succesvol ondernemer willen worden, volg hem dan. Ik kijk altijd naar iemands achtergrond voordat ik iets aanneem van iemand.

Als er iemand mij verteld hoe ik gezond zou moeten leven en diezelfde persoon steekt in de pauze een sigaret op, zou ik per direct de zaal verlaten.

Richard richt fondsen op en projecten wereldwijd om het verschil te maken voor andere jonge aanstaande ondernemers. Onlangs heeft hij en nog 34 andere miljardairs, besloten om de helft van zijn vermogen te schenken aan een charitatief initiatief: “The Giving Pledge.” Ook zijn persoonlijk geluk laat hij doorschemeren. Zo gaat hij grote uitdagingen aan als de wereld overvliegen in een balon bijvoorbeeld. Hij deelt zijn passies met de wereld en is een voorbeeld voor velen. Hij geeft tips en deelt zijn ervaringen via boeken, quotes, lezingen en interviews. Een man die zichzelf is gebleven, sympathiek en erg bescheiden. Daar hou ik van.

Mijn conclusie is dat ik blijf zoeken naar mogelijkheden om mijn leven te verrijken

Een groter huis of meer ruimte zou daar zeker bij horen voor mij. Niet om te pronken naar mijn vrienden maar omdat ik dan bijvoorbeeld een aparte ruimte kan inrichten om te schilderen en te schrijven om mijn talenten beter te ontwikkelen. Ik schilder en schrijf nu in mijn multifunctionele woonkamer en dat gaat prima! Met andere woorden ik stel dat niet uit. Je doet het met wat je hebt in het nu en accepteert dat het zo is. Ik laat mij niet weerhouden van mijn passies als schrijven. Als zich een andere plek of situatie vormt is dat meegenomen! Ik ga geheel mee in de flow van he t leven.

Regelmatig krijg ik e-mails binnen van mensen die mij dankbaar zijn, ideeën hebben en vragen op gebied van persoonlijke lifestyle. Heel vaak is men op zoek naar hoe kan ik beter, groter, mooier, nog leuker etc worden. Het komt in alle lagen voor, hoog opgeleid of niet, slank of niet. Natuurlijk  onderzoek ik zelf ook hoe ik  kan verbeteren en eigenlijk de hele voorgaande zin. Daar is mijn inziens niets mis mee want er zijn ook een hoop mogelijkheden, zowel voor uiterlijke schoonheid als innerlijke schoonheid  wat je leven aanzienlijk kan verrijken. Dat kan een ‘Feel Good’ gevoel geven. Punt is dat het heel vaak gerelateerd is aan je zelfbeeld. Je kan nog zoveel schoonheidsbehandelingen en veranderingen ondergaan aan je buitenkant, alleen dat veranderd niet altijd iets aan de binnenkant en over hoe je je werkelijk over jezelf voelt.

Dat verklaart waarom er een aantal filmsterren of andere prachtige vrouwen doorslaan

Bijvoorbeeld in de cosmetische chirurgie. Het blijkt dat juist zij, waarvan je het niet verwacht kampen met een heel laag zelfbeeld. Dit komt voort uit problemen die al vroeg in de jeugd begonnen zijn waardoor je als kind niet ‘gezien’ bent of je het gevoel hebt gehad dat er niet voldoende aandacht en liefde voor je was. Ik werd als kind op de basisschool gepest. Ik heb achteraf nooit goed begrepen waarom eigenlijk. Ik had geen rood haar, bril of sproeten of was niet dik of te dun. Wij woonden aan het water op een hectare grond met een bedrijf aan huis met wegenbouw materialen. Als het regende bracht mijn vader mij met zijn luxe auto naar school, terwijl de anderen altijd moesten fietsen. Was dat het misschien, was het jaloezie? Mijn banden werden lek gestoken met een mes, ik werd tegen de muur aan geramd en eenmaal tegen de muur werd er tegen me aan geschopt. Als de schoolbel ging, bonkte mijn hart want dan wist ik dat mij weer gingen ‘grijpen.’ Er werd in die tijd niets aan gedaan. Thuis was mijn vader te druk met zijn bedrijf en mijn moeder durfde het mijn vader niet te vertellen. Ze was volgens mij bang dat hij met de shovel naar de school zou gaan en ze overhoop zou rijden. Zelf zij ze destijds dat het wel aan mij zal liggen. Ik heb haar vergeven voor haar kortzichtigheid. Het heeft me wel beschadigd en een basis gelegd in mijn vroege jeugd. Niet bepaald de beste basis natuurlijk.

Toen mijn vader uit het leven stapte toen ik twaalf was voelde ik me helemaal waardeloos en niet goed genoeg om voor te leven. Ik kampte met een minderwaardigheids- gevoel en werd er zelfs ziek van. Ik sloeg door in afslanken en kreeg anorexia wat vervolgens later over ging in boulimia. Ooit was er iemand die wel eens een vinger in haar keel stak, toen dacht ik dat kan ik ook en zo kom ik na het eten niet aan. Dat dacht ik tenminste.  Het was een hel die zeven jaar van mijn leven duurde. Op mijn 22e jaar was een keerpunt. Ik vond mijn kracht terug en genas mezelf en met hulp kwam ik definitief af van de ziekte. Hoe ik dat precies deed is een verhaal apart. Ik weet wel dat je pas echt definitief van een (eet)stoornis bent genezen als je kan terug kijken op de tijd en je echt eerlijk kan zeggen: ‘Dat ik dat ooit gehad heb in mijn leven!” Ik kan het me nu ook niet meer voorstellen!’

Ik behoor tot de vier procent die voor honderd procent is genezen. Ik ben er uit gekomen, kerngezond en wonder boven wonder kerngezond. Daar ben ik blij en diep dankbaar voor.

Niet dat mijn leven daarna op rozen ging, maar voor mijn doen op dat moment wel. Ik gaf geboorte aan twee prachtige kinderen en dat was en is nog steeds mijn grootste levensgeluk. Pas op mijn 34e waar mijn tweede keerpunt was, besefte ik dat het nu echt tijd werd om goed voor mezelf te zorgen. Daar hoorde het beëindigen van een bijzonder destructieve relatie met de vader van de kinderen bij. Ik kon tijdelijk niet meer voelen en was mentaal en financieel verwaarloosd. Ik had het veel te lang door laten gaan. Waar het hebben van minderwaardigheids- gevoelens niet allemaal toe kan leiden. Toch koester ik het positieve uit de relatie, namelijk mijn twee prachtige kinderen en mijn genezing. De rest is kan ik weer opnieuw creëren. De wereld is vol met kansen en mogelijkheden.

Daarna ben ik mijn eigen levens proces gaan onderzoeken en me bewust geworden. Ik moest kennelijk heel diep gaan. Gek genoeg ben ik altijd bewust geweest en heb indirect toch zo goed mogelijk voor mijn lichaam gezorgd, zo nam ik multi-vitaminen na elke vreetmanie en poetste mijn tanden wel 10 keer per dag. Het is overleven maar ik heb het gered! En kijk hoe ik er uit ben gekomen.

Even back to the basic;  Ik heb geleerd dat ik echt al okee ben met mijn unieke competenties, talenten, charisma en andere kwaliteiten. Ik heb dit er letterlijk in moeten stampen met affirmaties hardop uitspreken tot zelfs cd’s die ik tot diep in de nacht liet afspelen zodat het zelfs in mijn onderbewustzijn zou komen.  Het was goed om te doen. Echter na heel lang onderzoek kwam ik tot een conclusie:

Je hoeft alleen maar te zien dat je alles wat je zoekt of denkt te moeten worden of veranderen al bent!

Het enige wat werkt is wat een andere grote inspirator mij, dr Wayne W. Dyer, heeft laten inzien; de manier waarop naar jezelf kijkt en naar de situatie te veranderen.

Zijn prachtige uitdrukking die mij inspireert is:

If you change the way you look at things, the things will change.

Ik heb gemerkt dat alles in het leven tijdelijk is, het enige wat blijvend is is de verandering zelf! Een hele golf van bewustwording door mijn inspirators, heel veel boeken lezen, cursussen en workshops volgen en vooral veel de stilte opzoeken, laat mij het waarom inzien van wat er gebeurd. Ook weet ik inmiddels dat er heel veel is waar wij helemaal geen grip op hebben. Wij denken dat we de controle hebben over veel, in mijn ogen en inmiddels ook in de wetenschap aangetoond, is dat helemaal niet zo. Dus waar maken we ons dan nog druk over? Deze gedachte kan rust geven, innerlijke rust vooral in tijden van overleven.

Met deze waarheid over jezelf je schoonheid verrijken door jezelf goed te verzorgen, je prachtig te kleden is een teken van dankbaarheid in mijn ogen. Met andere woorden je mag gezien worden! Elk mens is uniek en in mijn ogen kan iedereen mooi zijn en op zijn best. Ik versta onder mooi dat je het beste uit jezelf haalt en je in balans bent.

Je mag best voor een kwart buiten de lijntjes gaan

Eerder had ik het over de tachtig twintig methode van Pareto. Als je economie op school had, weet je waar ik het over heb. Drs Richard de Leth schrijft in zijn OERgoede boek ‘OERsterk’ de vijf en zeventig vijf en twintig methode. Wat het kortsamengevat inhoud is dat je voor driekwart gezond doet en voor een kwart best buiten de lijntjes mag gaan. Dat maakt het leven ook nog eens aangenaam!

Natuurlijk is er wel eens een dag dat je daar even geen zin in hebt en kruip je in je joggingbroek op de bank, heerlijk en ook fijn als je dat doet vanuit een goed gevoel, zelfs dan kun je er stralend uitzien en laten zien dat je dankbaar bent voor je leven, je bestaan, je materiele zaken om je heen, je carriere, je man, je kinderen en vooral JIJZELF. Toen mijn moeder op latere leeftijd kanker kreeg liet zij mij inzien dat je zelfs als je zo ziek bent, mooi kan zijn. Je kan je hoofd bedekken met de meest prachtige hoofddoeken en sjaals, je kan je nog steeds mooi kleden voor jezelf en je naasten. Ze vroeg me altijd met haar mee te gaan om ze uit te zoeken. Ze genoot er van om zorgvuldig haar kleding uit te zoeken, om alles er uit te halen wat er in zit. Wat een bewondering had ik daar voor. Dit heeft ze overigens altijd al gedaan en toen ze ziek werd bleef ze dat doen, laat staan als je gezond bent, mensen!

Wees dankbaar en LEEF!

Als je momenteel ergens in zit, het moeilijk hebt of wat dan ook, bedenk dan dat alles tijdelijk is. Een favoriete uitdrukking van mij is van de griekse filosoof Heraclitus:

There is nothing permanent, except change.

Met andere woorden, je leven kan er over twee maanden wel weer eens heel anders uit zien! Ben je bang voor de dood? Sarah mijn dochter had daar last van. Ik liet haar in zien dat de dood een illusie is en dat als het je tijd is, je tijd is. We hebben daar helemaal geen grip op besef ik mij steeds meer. Als ons stoffelijk lichaam sterft zal onze ziel verder gaan, hoe dan ook. Dat kan rust geven en dan kun je het loslaten. Ik ben niet bang voor de dood. Ik heb een moment gekend in mijn leven, om precies te zijn twee keer, dat is door omstandigheden er wel eens aan dacht hoe het zou zijn als ik er niet meer was. Wat de consequenties voor de kinderen zullen zijn en hoe men mij zal herinneren. Direct werd ik er aan herinnerd hoe waardevol mijn leven is en wat ik anderen, waaronder mijn eigen kinderen tekort zou doen als ik zelf een einde aan mijn leven zou maken. Afschuwelijk. Ik heb het zelf meegemaakt namelijk. Mijn eigen vader maakte een einde aan zijn leven toen ik twaalf jaar was. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om het ook te doen. Deze gedachten, die veel mensen tenminste wel eens een keer in hun leven heeft, blijkt uit onderzoek, laat je wel groeien. Je gaat terug naar zaken waar je hart ligt en wat je werkelijk te bieden hebt, zodat je een verschil kan maken.

Volg je hart en raak in de flow

De volgende dag ging ik naar een beurs voor persoonlijke ontwikkeling en trok een “follow your heart kaart met de tekst: “ Je wilt anderen inspireren om naar hun eigen hart te gaan luisteren. Je wordt opener om jezelf te kunnen verbinden op een collectief niveau. Het delen van het proces van je eigen hart vormt dan een weg naar eenheid.” Wauw, toevallig he? Of het valt me toe. Of je in toeval gelooft of niet laat ik aan jou over want het is mijn doel om te delen en te inspireren door middel van mijn levenservaring en kennis en niet om iemand iets op te leggen, of ergens van te overtuigen. Ik werd mij bewust van mijn taak. Ik zie het als mijn roeping om mijn levenservaring en kennis te delen en daar anderen mee te kunnen inspireren. Ieder mens is uniek en ervaart alles op zijn of haar eigen manier.

Ik ga nu na het schrijven van deze blog, in joggingpak maar eens een mooie jurk aantrekken en van de prachtige zonnige dag genieten samen met mijn kinderen, met een intens gevoel van dankbaarheid voor het leven dat mij is gegeven.

In deze blog heb ik ook veel van mijn persoonlijke leven geschreven. In het begin had ik daar moeite mee. Ik wil namelijk niemand belasten, was mijn overtuiging. Ook wel schaamte voor wat me is overkomen. Inmiddels heb ik mijn eigen proces volledig geaccepteerd en durf ik er mee naar buiten te komen. Zo kreeg ik onlangs een bericht van iemand die er even helemaal doorheen was en hij volgens zeggen er weer tegenaan kan nadat hij een van mijn blogs gelezen had.

Heerlijk om altijd op zoek gaan naar innovatieve manieren om nog mooier, leuker en beter te zijn en daarmee je eigen leven en dat van anderen op een positieve manier te kunnen beïnvloeden!

“We vragen onszelf af, ‘Wie ben ik om mezelf briljant, schitterend, begaafd, geweldig te achten?’ Maar waarom zou je dat niet zijn? Je dient de wereld niet door jezelf klein te houden. Er wordt  geen licht verspreid als de mensen om je heen hun zekerheid ontlenen aan jouw kleinheid. We zijn bestemd om te stralen, zoals onze kinderen dat doen.”

-Nelson mandela

Laat gerust een reactie achter. Sharing is multiplaying!

Leave a Reply

Together we can create a peaceful and healthy world! Feel Good, Perform Better!