Je hebt helemaal gelijk en ik hou van jou…

Antwoorden en Inzichten…

Vanavond bij een lezing geweest van Jan van Delden, advaita leraar en auteur van het boek ‘Thuis zijn heeft geen adres.’ Ik vind het zalig om dit soort avonden bij te wonen. Samen met overige weet gierige mensen net als ik die er zelf voor hebben gekozen om daar op dat moment aanwezig te zijn, net als ik. Ik word uitgenodigd om weer verder, of opnieuw tot inzicht te komen. Wat ik vooral mooi vind van Jan is, dat hij zegt: ‘Ik nodig je uit om…’ En zo is het ook. Je kan slechts iemand uitnodigen om iets aan te willen nemen die er zelf voor gekozen heeft bij deze lezing aanwezig te willen zijn of zich anders te willen verdiepen in deze materie zonder de intentie om te helpen of iemand willen veranderen. Dat heeft toch geen zin, aldus Jan.

Wij zijn allemaal één.

Zo kom ik tot inzicht dat afgescheidenheid nooit heeft plaatsgevonden. Dat inzicht heb ik al veel langer en toch is het zo fijn om het weer te horen en te ervaren terwijl je het hoort. Ineens besef ik weer dat het leven een spel is en dat wij de poppen zijn. De essentie van het verhaal is dat het enige wat van belang is, is dat je het verlangen en de bereidheid hebt om te zien dat alles altijd aanwezig is en om te zien wie je werkelijk bent.

Mijn ware natuur is bewustzijn, zijn en vrede is en dat ik het alleen hoef te zien: Ik ben dit!

Verder onderzoek laat mij inzien dat je zonder moeite JEZELF KUNT ZIJN in één stap: De bereidheid om de identificatie met je verhalen op te geven en te stappen in het allesomvattend, maar oncontroleerbare mysterie van het leven, volgens Vera Helleman.

Ik vind n0g een mooie uitdrukking op het internet bij ‘leven in vrijheid’: “De enige weg terug naar jeZelf is honderd procent eerlijk onderzoek naar dat wat jou saboteert jeZelf te zijn.”

Een ander inzicht wat ook weer fijn was te horen, want dit is niet de eerste keer dat ik dit aan hoor, is dat je niemand anders nodig hebt om je heel te voelen. Het kan wel gezellig en fijn zijn met een partner en dat is een hele andere insteek dan te denken dat we iemand ‘nodig’ hebben. We hebben niemand nodig om onszelf te zijn en om ons gelukkig te voelen. Zo kun je ook loskomen van anderen de schuld te geven en te oordelen over anderen. Zij zijn er niet verantwoordelijk voor hoe jij je voelt of voor wat jou overkomt. Je kan je partner er niet de schuld van geven dat jij je rot voelt. Jij zelf laat je rot voelen omdat er iets getriggerd wordt in jou. Je kan er voor kiezen om het je niet meer te laten raken.

Je hebt helemaal gelijk en ik hou van jou

Jan zei: Zeg eens wat vaker ‘je hebt helemaal gelijk en ik hou van jou.’ Door wat minder vaak gelijk te willen hebben wordt je een stuk gelukkiger, het is een keuze.

Flink oefenen is dat en beetje voor beetje gaat het je steeds beter af en trek je dingen niet meer persoonlijk aan ervaar ik zelf. We hebben allemaal een verleden achter ons met allerlei concepten en patronen. Het enige is dat ik besef dat het zo is, meer niet. Ik hoef er verder niets mee te doen. Ik hoef niet tijd en geld te investeren om mezelf te vinden in een klooster of midden in de rimboe. MijZelf is al en nogmaals, ik hoef het alleen maar te zien. Dat is de boodschap die ik er uit begrepen heb. Wat een bijzondere avond was het weer. Ik kijk weer uit naar de volgende lezing! Ik dank Laurens en Els dat zij deze lezingen organiseren en mogelijk maken met hun  prachtige nieuwetijdswinkel. We hebben elkaar leren kennen via Inspiratieradio wat ik samen met Richard Buitenhek, Rob Spruyt en Herman Harms had opgericht . Ik presenteerde programma’s over geaarde spiritualiteit met hele mooie gasten. Dit werd mede mogelijk gemaakt door Ananda Nieuwetijdswinkel. Helaas nu uit de lucht, maar wie weet wat er zich verder zal ontvouwen. Van Jan heb ik nu weer mogen ervaren dat we er toch geen controle over hebben.

Heb jij wel eens eens gelezen over de advaita of over de cursus in wonderen of satsang? Wat zijn jouw inzichten? Laat ze hieronder achter en deel je ervaring met anderen!

Leave a Reply

Together we can create a peaceful and healthy world! Feel Good, Perform Better!