Ssss

De kracht van de stilte zonder woorden

Gisteren ben ik terug gekomen van een 10-daags intensief programma HBO Medische basiskennis wat door een erkend instituut georganiseerd werd in een boerderij vijftig kilometer onder Boedapest in Hongarije. Buiten de ‘reguliere’ onderwijs structuur is het aangevuld met zowel de reguliere als ook de natuurgeneeskundige invalshoek. Ook de chakra’s zijn er in opgenomen. Iets wat je bij een regulier instituut niet tegen komt.

Ik geloof in en-en in plaats van of -of.

Vandaag heb ik de tijd genomen om even te ‘landen.’ Vanochtend ben ik om 6.00 uur op gestaan om samen met mijn dochter haar duits te overhoren. Ze heeft soms last van faalangst. Samen een uur eerder opstaan was een manier om haar het gevoel te geven dat ze er echt alles aan gedaan heeft om haar proefwerk goed te maken. Ze ging dankbaar en gerust naar school. Dit geeft mij natuurlijk ook een goed gevoel.

Zo heb ik weer eens heerlijk in mijn boeken gekeken vandaag. Iets waar ik dol op ben!

Soms sla ik een boek open en vallen mijn ogen op een tekst die op dat moment krachtig is voor me. Vandaag sloeg ik een ‘oud’ boek open. Het boek heet: ‘positief reageren.’ Het boek was van mijn vader. Als kind ging  ik vaak met mijn vader mee naar de plaatselijke bibliotheek in het dorp. Zo was ik al op zeer jonge leeftijd geinteresseerd in psychologische en filosofische boeken. Mijn vader overleed helaas toen ik 12 jaar was en als ik aan hem denk, ben ik hem diep dankbaar voor onze fijne momenten samen, waaronder in de bibliotheek.

Vandaag viel mijn oog op het volgende:

‘Proef, streel, kus, luister, zie, voel en weet, doe deze dingen in innerlijke stilte. Innerlijke stilte is stilte zonder woorden. Want ook stilte kan luidruchtig zijn zonder gesproken woorden.’

Onze zogenaamde stiltes zijn meestal vol van namen, nummers, data, plaatsen, dingen die we moeten onthouden, dingen die we willen doen, het woord beschrijft wat we zien, horen, voelen, wensen, geloven. We draaien steeds maar weer die grammofoonplaten waarop voorbije gesprekken zijn vastgelegd.

Innerlijke stilte kan je helpen rust te verwerven. Ze kan vreugde rijker maken. Ze kan pijn verzachten.

Het verwerven van innerlijke stilte vraagt wat oefening.

Hier is de methode:

Ga ergens heen waar je alleen en ongestoord kunt zijn. Maak het jezelf makkelijk, ga zitten of liggen.

Voel wat er ook aan gevoel in je is op dat moment. Als je dat wilt, voel dan gevoelens die je de laatste tijd mogelijk hebben dwarsgezeten.

Geef dit gevoel geen naam. Verbind er geen woorden aan.

Laat het gevoel je volkomen vervullen. laat het zich door je hele wezen verspreiden. maar toch: observeer het alsof je een toeschouwer bent.

Laat dit gevoel in je innerlijke stilte, door je heen vloeien als een stroom van stilte, een lied zonder woorden.

als er herinneringen boven komen – gezichten, plaatsen, gebeurtenissen die voorbij zijn – kom dan niet tussenbeide. Duw ze niet weg, spring er ook niet midden in. Kijk alleen maar toe, en laat ze voorbijstromen. Er is geen naam te vinden voor het gevoel dat je ervaart. Er zijn geen woorden voor, en je zult ook niet proberen er woorden voor te vinden. Kijk naar het gevoel zoals je naar een spelend katje kijkt, springend, dansend en rollend. Maar niet al onze stemmingen zijn zo speels. Soms zien we, als we in onszelf kijken, iets dat meer lijkt op een woedende stier. Kijk dan naar die stier. Zie zijn woestheid, zijn kracht, zijn moed, zijn schoonheid, zijn smart. Jij bent de toeschouwer. Je kijkt naar het gevoel, of het nu zacht  is of woest, goed of slecht, mooi of lelijk, alsof het niet van jezelf was, alsof het “daarbuiten”was en niet “hierbinnen.” Je kijkt hoe het door je heen vloeit en voorbijstroomt. Het doet er niet toe wat en hoe je gevoel is. Je beoordeelt het niet, je vormt je er geen mening over, je keurt het niet goed en je wijst het niet af. Als je deze methode een aantal keren gedaan hebt zul je merken dat het je kan helpen als je pijn hebt of lijdt.

Erken de pijn. Ze is er. Maar besef: jij bent niet de pijn. Ontken niet dat ze er is. Maar je weet, dat zij niet jou is, en je kunt haar bekijken en observeren. Maak jezelf ervan los. Zie haar als een toeschouwer.

Zeg tegen jezelf: “Daar is de pijn. Ik ben niet die pijn.”

Op het moment dat je jezelf losmaakt van de pijn, ben je goed op weg naar verlichting van die pijn. En het is goed mogelijk dat je in slaap valt, een heerlijke en bevrijdende slaap.

Het werkt – als jij meewerkt

Bron: Positief reageren van Laura Huxley

Leave a Reply

Together we can create a peaceful and healthy world! Feel Good, Perform Better!