Balans In Gewicht

Balans in gewicht

Begint het allemaal met voeding?

Laatst kwam er een vraag van een van de luisteraars in de studio van Meerradio waar ik voor een radio interview voor het programma ‘Er is meer’ was, begint het nu allemaal met voeding? Ik antwoordde; ‘nee in mijn beleving begint alles met beweging.’ Wanneer je beweegt, komt alles in beweging, dus ook je voedings patroon. Er wordt geadviseerd om gemiddeld 20 minuten te bewegen, liefst 3 tot 4 keer per week. Wat mij betreft mag dit ook elke dag zijn en bij voorkeur vroeg in de ochtend.

Wanneer je dagelijks actief bent zit je ook lekkerder in je vel en kun je het hele leven beter aan.

Kies een sport of bewegingsprogramma wat bij jou past en vooral wat je leuk vindt om te doen, dan houd je het ook vol. Ik adviseer eigenlijk bijna iedereen om aan gentle running te doen. Joggen in een heel rustig tempo zonder prestatiedrang. Mochten je knieen dat niet toelaten, kies dan voor aqua jogging. Het voordeel daarvan is dat er geen belasting is voor de gewrichten en dus bijna iedereen aqua jogging  kan doen. Let wel: Ga het doen. Alleen erover denken en praten levert geen resultaat op. Wat voeding betreft, ik geloof niet in dieten.

In het woord dieet zit het woord ‘die.’

Dieten zijn er om tijdelijk te doen en vervolgens weer terug te vallen in een oud patroon. Dan ben je weer terug bij af en kun je weer opnieuw beginnen met een flink portie extra frustraties er bij, kortom je zelfvertrouwen en je zelfbeeld krijgt weer een opdonder en daar schieten we niets mee op.

Eten en emotie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Dieper liggende oorzaken zijn er de oorzaak van dat we in een bepaald patroon schieten. Wanneer je je daar eenmaal van bewust bent dan besef je dat we onze emoties vaak wegstoppen en we ze letterlijk weg eten of onthouden we ons juist van eten of nemen we nog een extra glaasje sterke drank. Het is van groot belang om balans te vinden in je leven hierin. Door regelmatig te bewegen en je lichaam te respecteren en het ook zo te behandelen. Immers als je jouw lichaam respecteert, dan stop je toch geen troep meer in je lijf?

Als je dat eenmaal door hebt, dan krijgt eten de onlosmakelijke verbondenheid van postieve emoties wat echt genieten heet!

Leer bewust te worden en te kiezen wat juist is voor jouw lijf.

Dat dit niet gaat van de ene op de andere dag, blijkt wel uit de vele dieet boeken, cursussen en programma’s die er keer op keer aangeboden worden. Zo wordt er flink gejojoot en dat zal ook wel voor altijd zo doorgaan, totdat je er een keer achter komt dat de oplossing ergens anders zit. Zoek de oplossing ergens anders dan waar het probleem zit. Namelijk in de dieper liggende oorzaken WAAROM jij je emoties weg eet, of juist niet eet en een eetstoornis anorexia kan ontwikkelen of boulimia.

Het is een proces wat begint met bewustwording en het aanpakken van je eventuele trauma’s.

Ook een opvoeding met een dominante vader of moeder kan je levenslang het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent en dat je altijd moet presteren omdat je anders er niet toe doet volgens jouw onbewuste zelf. Je kan ook als kind gepest zijn, was je misschien wellicht alweer vergeten? Misschien kreeg je ooit de, vast niet zo bedoelde, opmerking dat  je een iets te dikke kont hebt? Niet zo bedoeld, maar toch, het kan je levenslang achtervolgen als je een beetje gevoelig hiervoor bent. Investeer in jezelf, in jouw tempel, jouw lichaam en geest. Ga in therapie bij iemand waarbij je jezelf kan zijn en die je vertrouwd. Werk aan je zelfkennis en je zelfrespect. Word je bewust van je schaduwkanten en leer ze te accepteren. Je bent zoals je bent, jij bent jij. Focus op je goede kanten en de schaduwkanten zullen vervagen en je zult er zelfs om kunnen lachen, je maakt het lichter. Kom in je kracht en besef dat jij het beste waard bent van alles wat er zich hier op deze aarde bevindt. Houd je standaard hoog, stel je grenzen en ga er niet onder zitten. Je bent het waard!

Kies er vandaag nog voor om voor een leven lang fit te gaan!

Laat hieronder een reactie achter!

Met vitale groet,

Kristel van Wingerden

Leave a Reply

Together we can create a peaceful and healthy world! Feel Good, Perform Better!