Logo Ondernemersbelang

Afvalzuren belangrijkste oorzaak van ziektes

Kristel van Wingerden Download de Column PDF

In mijn column voor het ondernemersbelang schrijf ik deze keer over het verminderen van ziekteverzuim met afvalzuren als belangrijkste oorzaak van ziektes.

De zwitserse arts Paracelsus was de eerste in onze Westerse cultuur die de afzetting van afvalzuren in ons lichaam als de belangrijkste oorzaak van alle ziektes noemde.

De mensheid zelf is de afgelopen duizenden jaren niet zoveel veranderd.

Amper een half procent!‘ wordt door veel deskundigen beweerd. Wat wel veranderde, zijn onze levensstijl en leefomgeving die van grote invloed zijn gebleken op onze gezondheid en daarmee op ons welzijn en ons functioneren.

Tijdsdruk die we onszelf opleggen

Wat te denken van de enorme tijdsdruk die we onszelf vanaf de jaren vijftig zijn gaan opleggen. Toenemende stress was het gevolg, maar ook onze eetgewoontes zijn sindsdien drastisch veranderd. We zijn massaal overgestapt van bij de seizoenen passend en veelal zelf gekweekt vers voedsel, naar voedsel met tal van chemische- en houdbaarheidsstoffen. Daarnaast is de lucht die we ademen de laatste vijftig jaar drastisch verslechterd door milieuvervuiling en wereldwijde ontbossing.

Door al deze omstandigheden hebben veel mensen last van ‘lichaamsverzuring’. Ondernemers en werkgevers ondervinden hier de gevolgen van, door ziektes van hun medewerkers. Gelukkig proberen steeds meer mensen hier iets aan te doen door gezonder te gaan eten, meer te bewegen en in de vrije natuur te recreëren. Ook het bedrijfsleven is het laatste decennium massaal ingesprongen op de bestrijding van onze ‘verzuring’, getuige de vele fitnesscentra en healthclubs, die als paddenstoelen uit de grond zijn gekomen.

Geluk en kwaliteit van leven zijn opnieuw op de agenda gekomen.

Steeds meer mensen zoeken naar manieren om, al is het maar voor even, te ontsnappen aan de enorme tijdsdruk en de stress die dat tot gevolg heeft. Geluk en kwaliteit van leven zijn opnieuw op de agenda gekomen. De komst van een blad als Happinez is daar een goed voorbeeld van. We willen collectief loskomen van de grote tijdsdruk die ons wordt opgelegd of die we onszelf opleggen. Even stoppen met piekeren over waarom iets is fout gegaan! Even de targets voor morgen vergeten! We zijn zoekende naar iets wat er eigenlijk al is. Rust vinden in het moment van ‘NU’. Dat geeft ontspanning, dat ontstresst, dat stopt de mentale druk, dat stopt onze psychische verzuring, waarna we weer gemotiveerd raken voor ons werk.

Meer verse en natuurlijke producten gaan eten

Ook onze lichamelijke verzuring kunnen we stopzetten door weer meer verse en natuurlijke producten te gaan eten en iets meer te bewegen en door het drinken van gezond water. Wetenschappers ontdekken steeds weer verbazingwekkende feiten over water. Kennis van water en het drinken van het juiste water geeft ons gezondheid en een lang leven.

We zitten vaak vast in onze patronen, waardoor het steeds moeilijker wordt om geïnspireerd en gemotiveerd te blijven. Ongezonde leefgewoontes en stress beheersen ons. Onze gezondheid en welbevinden zijn afhankelijk van een gezonde levensstijl. Dat hoeft niet voor honderd procent te zijn. Af en toe iets nuttigen wat minder gezond maar wel erg lekker is, kan heus geen kwaad, maar nu is bij velen van ons vaak tot wel tachtig procent van wat we eten, ongezond of zitten er ongezonde toevoegingen in en twintig procent is gezonde voeding. Wanneer we de komende jaren dat percentage om zouden kunnen draaien, worden we hoe dan ook, letterlijk en figuurlijk, minder verzuurd, ouder, gezonder, gezonder ouder, productiever, maar vooral gelukkiger en wie wil dat niet!

Gezond leven betekent in de eerste plaats genieten.

Eenvoudige genoegens als een smakelijke maaltijd met vrienden, mooie muziek, een avondwandeling, een hobby en een gezellig gesprek is essentieel voor ons levensgeluk en bevorderen van vitaliteit.

Mijn advies aan alle ondernemers en werkgevers is daarom:

  • ‘Sta af en toe met je medewerkers stil bij al het positieve wat je samen hebt bereikt.’
  • Een enkel compliment naar elkaar vermindert stress en doet wonderen in de onderlinge verhoudingen.
  • ‘Stimuleer elkaar voor gezonde voeding.’
  • Iedere morgen een stuk fruit voor iedereen, stimuleert het besef om gezond te eten.
  • ‘Doe iedere dag gezamenlijk iets aan beweging’
  • Vijf minuten per dag gezamenlijk iets aan beweging doen is al voldoende om het besef voor de noodzaak van beweging te laten groeien.

Leave a Reply

Together we can create a peaceful and healthy world! Feel Good, Perform Better!