Ik hou van garnalen in een jasje – 80% gezond en 20% zondigen

Het Pareto-principe, in de volksmond ook wel de 80-20-regel genoemd, is een economische regel die opgesteld werd door Vilfredo Pareto in 1906.

In de tijd dat ik economie op school had, leerde ik over het Pareto principe. Deze regel is voor heel veel goed. Ook voor je gezondheid. Als je in balans wilt blijven, ben ik en vele wetenschappers en deskundigen met mij eens dat je in ieder geval niet op dieet moet gaan. Diëten helpen niet, deze maken je juist dik.

Pas daarom de 80-20% regel toe waarbij je het overgrote merendeel van de tijd 100% gezond eet, maar ook ruimte laat voor traktaties, slechte dagen en uitjes. Als je hier eenmaal aan gewend bent dan kun je hier ook mee spelen.

Een 20procent dag

Vandaag had ik zelf een ’20 procent dag.’ Ik nam een heel ander ontbijt dan ‘normaal.’ Ik een pistolet met nutella. Wel had ik mijn gezonde shake op samen met mijn dochter. Verder op de dag heb ik melkchocolade gegeten. Normaal eet ik alleen rauwe chocolade voorbeeld. En ik heb oploskoffie gedronken, normaal drink ik veel groene thee of verse biologische koffie. Als klap op de vuurpijl heb ik ook nog met mijn zoon bij Mac Donalds gegeten. Ik hou van garnalen in een jasje met een salade. Niet geheel erg dus maar toch niet ‘normaal.’  Dit is een voorbeeld van mijn 20 procent dag. Ik kan me voorstellen dat jij weer een heel andere 20 procent dag of moment neemt. Misschien met veel bier, chips of andere snacks.

Genieten van je zonde

Wat heel belangrijk is dat je uiterst geniet van het zondigen, wat het ook is dat je eet of drinkt. Je vraagt je misschien af waarom?  Hoe kan je nou genieten van je zonde? Dat is heel simpel, namelijk door het gewoon te doen en je niet schuldig te voelen! Wanneer jij je schuldig voelt over je hamburger die je eet, gaat je lichaam stress hormonen aanmaken die jouw lichaam dikker maken dan de hamburger zelf!

Daar weet Ralph Moorman (de hormoon factor) alles van. Hij schreef er zelfs een boek over. Ik was recent nog samen met hem en andere experts op de Amsterdam Fashion Week voor de marVie Foundation, een initiatief van Marvy Rieder om modellen backstage te informeren over onder andere een gezonde lifestyle.

Geen zorgen meer over gewicht

Mijn dochter Sarah, 16 jaar kwam net naar beneden om mijn blog video te luisten. Ze vertelde mij dat ze in de afgelopen tijd wel 6 kilo is afgevallen en haar vetpercentage naar normaal is gegaan. Ze vertelde mij dat ze zich al maanden geen zorgen meer maakte over haar gewicht. Ze heeft haar leefstijle weten aan te passen door meer salades te eten, meer gezond water te drinken en alternatieven te kiezen als rauwe chocolade, noten en (gedroogd) fruit. Mijn volgende blog wordt een interview met mijn dochter Sarah en zei gaat hierover meer vertellen!

Leuk als je een reactie achter laat hier onder! Vertel hoe jij je balans houdt met betrekking tot voeding en lifestyle! Help anderen te inspireren!

Leave a Reply

Together we can create a peaceful and healthy world! Feel Good, Perform Better!